In balans zijn of komen lijkt tegenwoordig het ultieme doel te zijn. Ben je vaak moe? Zit je niet lekker in je vel? Dan ben je uit balans. Posts op de socials laten je geloven dat je door een quick fix weer in balans komt en blijft. Maar of je wel even een e-book, boek of masterclass wilt kopen voor meer tips. Dat wel. Want om in balans te komen heb je nog veel meer recepten of tips nodig.
De reviews bij die #inbalans posts zijn natuurlijk állemaal vijfsterren. ‘Ik ben weer helemaal happy. Helemaal in balans.’
‘Door een heftige gebeurtenis waren mijn lichaam en geest uit balans. Door deze masterclass heb ik mezelf weer teruggevonden.’
We zijn allemaal geneigd om reviews – zeker als ze in mooie, gelikte plaatjes op Insta worden getoond - te geloven. Dus we klikken op de ‘bestel nu-knop’ bij een gevoelsmatig lage prijs. Want we willen niet uit balans zijn. We willen ons zo graag beter voelen, maar graag wel nu meteen. Voor een lage prijs. En liefst ook definitief. Maar in balans zijn is geen koop of deal die je even kunt sluiten.
Hoe je in balans komt of bent - dat is voor iedereen anders. En het is elke dag anders. Jouw balans beweegt. Zie jezelf als een weegschaal. De linkerkant van jou vertegenwoordigt jouw draaglast. En de rechterkant jouw draagkracht. De hele dag door, elk uur, gebeurt er wat. In jouw omgeving, in jouw lijf. In de wereld. Alles beweegt, en jouw weegschaaltje ook. Als jij jezelf verstapt op de stoep voor de voordeur, en daarbij op jouw tong bijt en je hoofd ook nog eens stoot tegen de deurpost, een seconde daarna een telefoontje krijgt dat de hond van je ouders is overleden, dan helpt die groentelasagne jou helemaal niets. En de wandeling die je zonet in het zonnetje hebt gedaan ook niet.
Jouw weegschaal, jouw schip, moet meebewegen met de golven van het leven. En dat valt echt niet mee. Ons brein heeft een verkeerde programmering gekregen voor stresssituaties . Ons brein is in de oertijd blijven hangen waardoor we willen vluchten, vechten of bevriezen. Daardoor treedt vaak het Chinese vingerval-effect op. Als iets tegenzit, als we met onze gevoelens of herinneringen worstelen, of als we pijn hebben, willen we daar vaak van vluchten of ons tegen verzetten. Daardoor komen we alleen maar vaster te zitten. Terwijl als we ernaartoe bewegen, dus als we meebewegen met de vervelende situatie, of de pijn, we juist ruimte krijgen.
(Kijktip! Via https://fb.watch/pGfUYt93oN/ bekijk je op Facebook (ook zonder abonnement!) de video ‘The Chinese finger trap will change how you see the world’.)
Wil jij leren meebewegen met de stroom om zo in balans te blijven? Wil jij naar jouw problemen toe leren bewegen en loskomen uit jouw denkbeeldige Chinese vingerval? Dan zeg ik Adem en Stroom 😉
Haal maar opgelucht adem. Weg met dat gejaagde stressgevoel. Met
ademwerk
stop jij die te hoge of gehaaste ademhaling. Jij gaat voor een ontspannen ademhaling!
Heb jij een vol hoofd, ben je altijd maar aan het piekeren, slaap je slecht? Heb jij weinig energie? Wil jij ‘nee’ durven zeggen en eíndelijk eens ontspannen? Kom dan meer in balans met persoonlijke coaching!
Ook Reiki therapie werkt. Als jij onrust in je hoofd hebt. Als je snel overprikkeld bent. Als jouw lontje vaak te kort is of je veel (vage) lichamelijke klachten hebt.
Alle rechten voorbehouden | Adem en Stroom